piątek, 12 sierpnia 2016

Ryż peruwiański, quinoa, komosa ryżowa, czyli idealne pseudozboże.


Komosa ryżowa biała źródłem pełnowartościowego białka!

Badania dowodzą, że Polacy coraz chętniej sięgają po zdrową żywność. Mamy dość produktów nafaszerowanych sztucznymi ulepszaczami. Chcemy spożywać produkty wysokiej jakości, które nie szkodzą naszemu zdrowiu. Priorytetem jest przede wszystkim zdrowie! Czytając blogi poświęcone zdrowemu życiu, spotykamy produkty, których smaku często nie znamy. Czy kiedykolwiek miałeś okazję rozkoszować się smakiem komosy ryżowej białej? To zdrowy produkt, który powinien zagościć w jadłospisie każdego, kto dba o zdrowie i zwraca uwagę na to, co je. 

Analiza składu komosy ryżowej białej

Komosa ryżowa biała zyskuje coraz szersze grono fanów głównie dlatego, że obfituje w pełnowartościowe białko. To niezwykle cenna informacja dla osób stosujących dietę wegetariańską. Ponadto - komosa ryżowa biała to źródło błonnika, cennych witamin i minerałów. Warto również wspomnieć o antyoksydantach - to właśnie one chronią nasz organizm przed atakiem komórek nowotworowych oraz hamują proces starzenia. Produkt ten to bogactwo kwasów omega-3 i kwasu ALA. Skład komosy ryżowej białej został dokładnie przebadany. Dziś już wiadomo, że to skarbnica wapnia, miedzi, kwasu foliowego, manganu, potasu, żelaza, tokoferoli, fosforu oraz witamin, takich jak: witamina C, witamina D, witamina E oraz witaminy z grupy B.

Komosa ryżowa biała skarbnicą pełnowartościowego białka

Liczne badania potwierdzają, że białko zawarte w komosie ryżowej białej zawiera niemalże wszystkie aminokwasy egzogenne, które nie są produkowane przez nasz organizm, a tym samym - muszą być przyjmowane wraz z pożywieniem. Wegetarianie spożywający komosę ryżową białą mogą mieć pewność, że przyjmując ten produkt, dostarczają organizmowi pełnowartościowe białko niezbędne do właściwego funkcjonowania całego organizmu.

Zdrowotne właściwości komosy ryżowej białej

Jak już wcześniej wspomniano - komosa ryżowa biała w swoim składzie zawiera wiele kwasu linolowego, oleinowego oraz linolenowego. Okazuje się, że dieta obfitująca w wyżej wymienione tłuszcze nienasycone obniża poziom złego cholesterolu oraz minimalizuje ryzyko wystąpienia zmian miażdżycowych.

Komosa ryżowa biała rekomendowana dla osób cierpiących na cukrzycę

Liczne badania wskazują, że komosa ryżowa biała jest produktem bezpiecznym dla osób cierpiących na cukrzycę. Świadczy o tym chociażby duża zawartość błonnika, który obniża poziom glukozy we krwi. Dlatego jeśli jesteś cukrzykiem, spożywaj komosę ryżową białą!

Komosa ryżowa biała powinna zagościć w jadłospisie u osób odchudzających się

Udowodniono, że komosa ryżowa biała ułatwia pozbyć się nadprogramowych kilogramów. Wszystko to dzięki dużej ilości błonnika. Jak wiadomo, błonnik korzystnie wpływa na przemianę materii oraz na pracę jelit. Ważną rolę odgrywa również wspomniane wcześniej białko - białko pomaga spalić tłuszcz.

Komosa ryżowa doceniona w kosmetologii

Komosa ryżowa stosowana zewnętrznie, jak i wewnętrznie, korzystnie wpływa na kondycję skóry. Produkt ten hamuje proces starzenia oraz sprawia, że skóra przez wiele lat jest napięta i jędrna!



Źródła zdjęć:
https://www.instagram.com/p/BJAP87djlu9/
https://www.instagram.com/p/BF7MYVbn2O-/







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz