piątek, 12 sierpnia 2016

Morwa biała dla każdego!

Nie można poddać wątpliwości, iż jesteśmy tym, co zjemy. Coraz częściej sięgamy po produkty najwyższej jakości, które przede wszystkim mają służyć naszemu zdrowiu. Dietetycy od lat apelują, by zbilansować codzienną dietę tak, by służyła ona przede wszystkim naszemu organizmowi. To między innymi pożywienie daje nam energię niezbędną do życia! Początki nigdy nie są łatwe - to normalne, że przyjdą momenty, w których będziesz mieć ochotę sięgnąć po coś, czego powinieneś unikać. Ważne jest jednak to, by we właściwym czasie powiedzieć "nie" i zapomnieć o starych nawykach żywieniowych. Słyszałeś kiedyś o morwie białej...? Jeśli nie - koniecznie przeczytaj ten artykuł i zastanów się, czy chciałbyś, by właśnie ten produkt zagościł na dobre w Twoim jadłospisie...?

Morwa biała dla każdego!

Skład morwy białej został dokładnie przebadany. Dziś już wiadomo, że morwa biała zawiera całe pokłady witamin z grupy B, do których należy zaliczyć: tiaminę, ryboflawinę i pirodyksynę. Wszystkie te substancje są niezwykle ważne dla naszego organizmu: pirodyksyna sprzyja produkcji czerwonych krwinek, a ryboflawina wzmacnia narząd wzroku. Morwa biała jest produktem niskokalorycznym. Morwa biała zawiera również flawonoidy, czyli związki, które wykazują działanie przeciwnowotworowe. Badania dowodzą, że regularne spożywanie morwy białej minimalizuje ryzyko wystąpienia czerniaka i białaczki. Zawarte w morwie białej pektyny korzystnie wpływają na funkcjonowanie jelit. Cudowny skład morwy białej sprawia również, że produkt ten wykazuje działanie przeciwzapalne.

Skąd pochodzi morwa biała?

Morwa biała pochodzi z Chin. To właśnie w Chinach morwa biała była głównym produktem wykorzystywanym w medycynie ludowej. Mieszkańcy Chin uznawali morwę białą za lek rozwiązujący niemalże wszystkie dolegliwości bólowe. Okazuje się, że przypisywanie leczniczych właściwości tej roślinie nie było bezpodstawne. Morwa biała stała się obiektem zainteresowań amerykańskiego naukowca. Przeprowadzone przez niego badania potwierdziły, że morwa biała sprzyja leczeniu cukrzycy i otyłości. Morwa biała działa w sposób wyjątkowy: ogranicza wchłanianie cukrów prostych oraz zmniejsza trawienie cukrów złożonych. Dzięki temu następuje zmniejszenie ilości kalorii dostarczanych organizmowi. Warto wspomnieć również o tym, iż morwa biała zmniejsza produkcję tłuszczu.

Morwa biała - zastosowanie

Morwa biała w szczególności powinna zagościć w jadłospisie u osób, które borykają się z następującymi schorzeniami: - otyłość, - cukrzyca typu II, - choroby układu oddechowego, - choroby sercowo-naczyniowe, - wrzody żołądka i dwunastnicy, - tendencja do obfitych krwawień, - anemia, - podrażnienia skóry.

Zastanawiasz się, jak wykorzystać morwę białą?

Smak morwy białej jest słodki, lecz lekko mdły. Morwę białą możesz stosować jako dodatek do marmolad, dżemów, sałatek, kompotów oraz win. Baw się smakiem morwy białej i czerp jak najwięcej korzyści z jej spożywania! Ten produkt sprawi, że poczujesz się tak dobrze, jak nigdy dotąd.

Źródła zdjęć:
https://www.instagram.com/p/BEq91HQRiWl/
https://www.instagram.com/p/BH_76I-D4lR/



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz