Jagody
goji, acai, chlorella, czy grzyby shiitake... Brzmi egzotycznie?
Super food to jednak nie tylko obco brzmiące specyfiki. To np. rosnący w Polsce, zwłaszcza nad Bałtykiem rokitnik. Naukowcy
potwierdzili, że rokitnik dzięki zawartości niemal 200
bioaktywnych substancji jest jedną z najbardziej wartościowych
roślin na świecie.
Błyszczący
koń
Łacińska
nazwa rokitnika to Hippophae rhamnoides,co w wolnym tłumaczeniu
oznacza błyszczącego konia. Legenda głosi, że żołnierze
Aleksandra Wielkiego zauważyli, że konie jedzą owoce rokitnika a
dzięki temu ich sierść pięknie lśniła. To właśnie Aleksander Wielki sprowadził krzewy rokitnika do Europy.
Rokitnik
pospolity to gatunek rośliny z rodziny oliwnikowatych. Nazywany jest
rosyjskim ananasem, cierniem morskim, lub koralowcem. Rośnie w Azji,
Europie, a ostatnio odkryto także w Kanadzie. Jest bardzo odporny,
dobrze znosi mróz i suszę.
Bogactwo
rokitnika
"Złoto
Syberii" jak nazywają rokitnik Rosjanie zawiera mnóstwo
substancji, które pozytywnie wpływają na nasze zdrowie m.in.
Witaminy: A,C, D, E, K, P, witaminy z grupy B, 18 aminokwasów, 22
kwasy tłuszczowe m.in omega 3, 6, 7, 9; 24 pierwiastki m.in. azot,
żelazo, krzem, wapń, bor, potas, mangan, fosfor. W medycynie i
kosmetyce wykorzystuje się owoce liście, oraz olej z nasion
rokitnika.
Rokitnik
nalezy do nielicznych roślin, których liście i owoce zawierają
wszystkie witaminy występujące w naturze. Owoce mają sok z
witaminami rozpuszczalnymi w wodzie, natomiast olej zawiera tylko
witaminy rozpuszczalne w tłuszczach.
Witamina
C
Owoce
rokitnika to drugie - po owocach dzikiej róży- najlepsze źródło
witaminy C. W porównaniu z pomarańczą rokitnik również wygrywa -
zawiera 10x więcej witaminy C niż wspomniany wcześniej owoc.
Przypomnijmy, że witamina C nie tylko zwiększa odporność
organizmu, ale także przyspiesza gojenie ran, obniża ciśnienie
krwi, chroni przed miażdżycą, poprawia przyswajalność żelaza.
Jest silnym antyoksydantem, chroni więc przed nowotworami i
starzeniem się komórek.
Uwaga!
Witamina C zawarta w rokitniku jest bardzo trwała. Prawie nie
rozkłada się w procesie przetwarzania owoców. Spowodowane jet to
brakiem askorbinazy, enzymu rozkładającego kwas askobinowy.
Witamina
A
Rokitnik
zawiera 3x więcej witaminy A niż marchew. Witamina A obniża poziom
cholesterolu, poprawia stan włosów, skóry i paznokci, a także
warunkuje rozwój komórek rozrodczych.
Witamina
E
Owoce
rokitnika zawierają 4x więcej witaminy E niż olej z pestek
słonecznika.
Witamina
E chroni komórki przed działaniem wolnych rodników, ochrania
czerwone krwinki przed przedwczesnym rozpadem, wzmacnia ściany
naczyń krwionośnych, obniża poziom cholesterolu, zwiększa
potencję, przedłuża żywotność plemników, wspomaga leczenie
chorób serca, trądziku, grzybicy.
Zastosowanie
rokitnika
W
kuchni
przetwory:
dżemy, konfitury, galaretki, soki, nalewki, wina
rokitnik
znakomicie zastępuje cytrynę
napar
z suszonych liści może zastąpić zwykłą herbatę
W kosmetyce
Kosmetyki z
olejem z rokitnika dzięki zawartości kwasu palmitytynowego
regenerują skórę po oparzeniach słonecznych, likwidują
przebarwienia skóry, pielęgnują przesuszoną, łuszczącą się
skórę.
Ze względu na
dużą zawartość beta-karotenu rokitnik jest naturalnym dodatkiem
do samoopalaczy. Nadaje złocisty odcień skórze, poprawia jej
koloryt.
Olej z rokitnika
dodawany jest do szamponów i odżywek do włosów. Polifenole,
minerały i witaminy regenerują strukturę włosa, nadają połysk
i stymulują jego wzrost.
W medycynie
Olej z rokitnika
wspomaga leczenie choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy. Owoce i
napary z liści rokitnika stosuje się w stanach zapalnych dziąseł,
układu pokarmowego, a także w reumatoidalnym zapaleniu stawów.
Rokitnik znalazł
szerokie zastosowanie w dermatologii. Stosuje się go w leczeniu
trądziku różowatego, blizn, oparzeń, odleżyn, odmrożeń,
wypadaniu włosów.
Medycyna
naturalna również poleca stosowanie oleju z rokitnika. Zapobiega
on negatywnym skutkom działania promieni rentgenowskich, oczyszcza
organizm z metali ciężkich i toksyn. Olej z rokitnika podawano
radzieckim astronautom, w celu ochrony przed szkodliwym
promieniowaniem. Dziś w niektórych krajach używa się go po
oparzeniach w skutek wybuchów jądrowych.
Co
zrobić, aby w pełni wykorzystać właściwości tej cudownej rośliny? Odpowiedź
brzmi: pić sok z rokitnika.
Najważniejsze
właściwości soku z rokitnika:
opóźnia
procesy starzenia
działa
przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo
poprawia
działanie układu pokarmowego
usprawnia
pracę mózgu
działa antydepresyjnie - zawiera serotoninę
poprawia
krążenie krwi
wspomaga
gojenie ran
zwiększa
potencję
wspomaga
odbudowę wyniszczonego organizmu np. po chemioterapii
Nie ma
ograniczeń w stosowaniu soku. Zalecane spożycie to: 100 ml soku
dziennie dla dorosłych i 50 ml dziennie dla dzieci. Sok można pić
rozcieńczony wodą lub innym sokiem w proporcji 1:4 (1 część soku
i 4 części wody lub innego soku). Sok z rokitnika jest w smaku
kwaśny i trochę cierpki. Po zmieszaniu z innymi sokami np.
jabłkowym jest lekko kwaskowaty.
Sok z owoców
rokitnika jest doskonałym elementem zdrowej diety. Zawarte w nim
składniki w znaczący sposób oczyszczą, wzmocnią organizm i
dodadzą energii.
Źródła zdjęć:
https://www.instagram.com/p/7EC3e9HW_N/
https://www.instagram.com/p/BEZaa0mSA-5/
https://www.instagram.com/p/BBQakTfAozK/
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz