środa, 13 kwietnia 2016

Quinoa na talerzu. Jak przygotować komosę ryżową?



Często nazywana złotym ziarnem Inków, matką zbóż. Od wieków słynie ze swoich dobroczynnych właściwości, świecąc triumfy w dietach zdrowotnych i odchudzających. Mowa o kaszce quinoa, inaczej zwanej komosą ryżową. Pochodzi z Ameryki Południowej i jest z jednym z podstawowych składników codziennego menu. Warto przyjrzeć jej się bliżej oraz włączyć ją do swojego jadłospisu.

Właściwości odżywcze quinoa


Komosa ryżowa jest cennym źródłem białka roślinnego, dzięki czemu jest lekką, wegetariańską alternatywą dla produktów i tłuszczów zwierzęcych. Zawiera także antyoksydanty, nienasycone kwasy tłuszczowe, które obniżają poziom cholesterolu, a tym samym zmniejszają ryzyko wystąpienia miażdżycy.  Co więcej, możemy nazwać ją prawdziwą bombą witaminową, bowiem dostarcza witamin B, C, D oraz E. Naukowcy z Uniwersytetu Jagiellońskiego prowadzą także badania nad stosowaniem kaszki quinoa w walce z nowotworami.

Jak gotować komosę ryżową?


Ziarna można z powodzeniem stosować jako zamiennik dla ziemniaków, ryżu, kaszy czy makaronu. Quinoa sprawdzi się także jako dodatek do sałatek, koktajli, faszerowanych warzyw, a nawet pewnych słodkości czy owsianki. Po ugotowaniu powinna być miękka, nieco chrupka oraz posiadać orzechowy smak. Jednak jak ją ugotować na sypko?

Składniki:

1 szklanka (ok. 200ml) komosy ryżowej
2 szklanki wody
Sól do smaku



Przygotowanie:


Najlepszą proporcją będzie 1:2. Jedną szklankę quinoa zalewamy dwoma szklankami wody, dodajemy szczyptę soli. Dla pozbycia się gorzkiego smaku, możemy dokładnie wypłukać komosę, usunąć powstającą pianę. Następnie przy pomocy gazy odcedzamy ziarna, wkładamy je do garnka, zalewamy wodą, dodajemy sól. Całość gotujemy pod przykryciem na niewielkim płomieniu, od zagotowania przez około 15 minut. Ważne, by nie mieszać potrawy podczas gotowania – może wtedy stać się zbyt lepka. Robimy to dopiero po zdjęciu garnka z ognia. Odstawiamy na 5 minut. I gotowe!

Komosę ryżową można podawać zarówno na gorąco, jak i na zimno. Nie traci swoich walorów smakowych oraz odżywczych.

Źródła zdjęć:
https://www.instagram.com/inspiralized/
https://www.instagram.com/shreyaaskitchen/


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz